Oyun terapisi eğitimi almaya karar verdiğimde annelik tecrübelerimin henüz başlarındaydım. Hiç bir bilgim olmadan almak istediğim eğitim hakkında bende internet üzerinden araştırmalar yaptım.
Bebeğim büyümeye başladığında onu daha iyi anlamak için neler yapmalıyım sorusuna yanıt ararken çıktı karşıma oyun terapisi eğitimi. Çocukların en sevdiği şey ”oyun” dur şüphesiz. Çocuğunuza oyun oynayarak ulaşmak onun duygularını anlamak ne kadar kolay bir yöntem olurdu değil mi? O zaman hazırsan başlıyoruz.
Oyun Nedir? dendiğinde aklımıza ilk gelen çocuk ve oyuncaklarıdır. Evet oyun bir çocuğun yaşadığı tüm duyguları anlatmak istediği her şeyi oyuncakları ile ifade etme biçimidir.
Oyun terapisi eğitimi almadan önce benim için sadece ”oyuncak” olarak baktığım tüm araç gereçler, eğitimden sonra hepsinde bir anlam aradığım ve çocuğumun duygularını yansıtan araç gereçler oldu.
Oyun terapisi nedir? sorusunun yanıtını soru içerisinden de bulmak mümkün. Evet ana kahraman ”oyun”. Ama bunu nasıl uygulayacağım hakkında hiçbir fikrim yoktu.
Oyun Terapisi, çocuğunuza ayıracağınız yarım saat içerisinde kontrolün tamamen çocuğunuzda olduğu, hiç bir yönlendirme, önyargının olmadığı, çocuğunuzun yaptığı davranışları ”aynalama” yolu ile dile getirdiğiniz bir özel oyun saatidir. Önerilen 3- 12 yaş arasında çocukların bu terapiyi almasıdır. Tanımdan karışık gelebilir ancak yazının devamında örneklerle açıklama yapacağım. Önemli olan bu eğitimi neden almamız gerektiği ve önemi.
Genellikle alanında uzman kişiler ( psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi..vs.) bu eğitimi almak isterler. Ancak bence bu eğitim bilinçlenmek adına herkes tarafından öğrenilmelidir. Özellikle öğretmenler ve ebeveynler.
Gelişim kendimizi tazeleyeceğimiz, yetişmekte olan çocukları anlama yöntemlerini öğrenmemize alan açan bir dönemdir. Bu sebeple bu bana göre değil demeden önce araştırmalısınız.
Oyun terapisi eğitimi nereden alınır? diye araştırmaya başladığımda karşıma sertifika isteniyorsa MEB’e bağlı kurumlar tercih edilmelidir. Ancak ben bir ebeveyn olarak yöntemini öğrenmek istediğim için değerli hocam ”Uzaman Psikolog Beyza Gülmez” den eğitimimi aldım. Yaklaşık 2 ay sürdü. Sizde kendiniz için en doğru yönlendirmeyi yapabilirsiniz.
Oyun terapisi eğitiminin ebeveyne katkısı bence paha biçilemez. Tek bir yöntemle çocuğumu anlıyorum. Duygularını ifade etmesine olanak sağladığım için kendisini değerli hissediyor ve öfkelendiğinde, üzüldüğünde, hayal kırıklığı yaşadığında, mutlu olduğunda özgürce ifade ediyor, yaşadıklarını benimle paylaşıyor. Oyun oynamanın önemini hem ben hem de çocuğum daha iyi anlıyoruz. Oyuncaklar üzerinden ne anlatmak istediğini anlıyorum. Ben olmadığımda yaşadığı olayları, hissettiği duyguları dile getiriyor, getiremediği noktada oyuncaklara yansıtıyor ve duruma erken müdahale etmeme, çocuğuma destek olmama yardımcı oluyor. Hem iletişim kuruyoruz hem de annelerin en çok kafasına taktığı ” kaliteli zaman” geçiriyoruz.
Çocuklar için kaliteli zaman geçirmek gelişimleri için önemlidir. Bununla ilgili yapılması gerekenleri, hissettiğiniz duyguları, babanın rolünü paylaştığım çocukla kaliteli zaman geçirmek yazımı okuyabilirsiniz.
Oyun terapisi eğitiminin öneminden, gerekliliğinden bahsettik şimdi gelelim oyun terapisi için evde yapılacak hazırlıklar nelerdir öğrenmeye.
Çocuğunuza kendi odası dışında farklı bir odada hep aynı düzende hazırlayacağınız bir alan açmanız. Bu sebeple hazırladığını oda resmini çekerek hep aynı şekilde olmasına dikkat edebilirsiniz. Oynayacağı alanı sınırlandırmak için yere (hep aynı örtü olmak koşuluyla) bir örtü sermelisiniz.
Alanda olması gereken oyuncaklar;
Çocuğunuz sadece hafta 1 gün yapacağınız( yada herhangi özel durumlarda) yarım saatlik ”özel oyun saatinizde bu oyuncakları görebilecek. Odayı çocuğunuz olmadan hazırlayacak ve kaldıracaksınız. Çocuğunuz sadece o odaya ”oyun oynamak” için gelecektir.
Çocuğunuza durumu anlatabilirsiniz. ”Seninle yarım saatlik özel oyunumuz olacak bu odada istediğin oyuncakla dilediğin gibi oynayabilirsin” diyerek zamanı başlatmalısınız. O odada bir köşede çocuğunuza dönük, ilgili bir şekilde dikkatle izleyecek ve söylediği sözleri ona geri tekrarlayarak oyununa müdahale etmemeniz gerekmektedir.
Örneğin; Çocuğunuz oyuncak araba aldı. Siz o anda ”şimdi onunla oynamak istiyorsun” diyerek davranışını söze dökmelisiniz. Onunla dememizin sebebi hiçbir nesnenin adını çocuğunuz söylemeden dile getirmemelisiniz. Ama çocuğunu ” Aa oyuncak araba” derse onun duygusunu ” Şimdi oyuncak araba ile oynamaya karar verdin ve bu seni şaşırttı” diyerek duygusunu o anki tavrını yansıtmış olacaksınız.
Özel oyun saati boyunca sadece çocuğunuzun duygularını ve davranışlarını ona yansıtmanız gerekmektedir. Arabayı alıp ” Bu bir tren ” dediğinde ” Hayır araba” dememelisiniz. Çocuğunuzun söylemlerini düzelmemeniz gerekiyor. Size sormadan onun fikirlerine müdahale etmemelisiniz. Amaç ön yargı olmadan çocuğunuzu kabul etmek.
Oyun Terapisi Eğitimi bu satırlarda anlatılanlardan çok daha fazlası ve öğrenmesi gereken çok bilgi var. Ben ön bilgi vermek amacıyla ve mantığını anlamanız için bilgi vermek istedim. Profesyonel birimlerden eğitimi alabilirsiniz, almalısınız. İnanın Oyun Terapisi Eğitimi aldıktan sonra hayatım çok kolaylaştı. Çocuğumla doğru iletişim kurabiliyorum.
”Oyun çocukların dili, oyuncaklar ise kelimeleridir” Yaşadığımız bu zorlu süreçte çocuğumuzu oyun aracılığıyla daha iyi anlayıp, ilişkilerinizi güçlendirmek veya onarmak istiyorsanız, oyunun iyileştirici gücüne tanık olacağınız bu eğitimi almanızı tavsiye ederim.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.