Emzirmeyi Bırakmak
14 Aralık 2022Doğum Çantası Hazırlamak
17 Aralık 2022Hamile olduğunuz kesinleşti, hafta hafta hamilelik 1.Trimester dönemi başladı. Bundan sonraki her süreç sizin için hafta hafta hamilelik hakkında her şeyi merak edeceğiniz bir dönem. Bebeğinizin ne kadar büyüdüğünü görmek istediğiniz ”en keyifli” zamanlar.
Bebeğiniz gün geçtikçe büyüyor ve vücudunuz bu değişikliğe ayak uyduruyor. Hamilelik üç farklı dönemle ele alınıyor.
- 1 – 13 Haftalar: 1. Trimester.
- 14 – 26 Haftalar: 2. Trimester.
- 27 – 41 Haftalar: 3. Trimester.
Hafta hafta hamilelik 1. Trimester dönemi incelemesini bu üç dönem için detaylandıracağım.
Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra yapmanız gereken en önemli şeyin ”beslenme” olduğunuzu bilmenizi isterim. Beslenme bebeğinizin gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Beslenme alışkanlıklarınızı muhakkak değiştirmelisiniz. Bunun önemini ilerleyen her ayda daha da iyi anlayacaksınız.
Hafta Hafta Hamilelik(Mide Bulantısı)
Hamilelikte Mide Bulantısı
Hamile olduğumu öğrendiğimde ‘‘sağlıklı beslenme” hayatına geçiş yaptım. Ancak 1. aydan sonra ortaya çıkan mide bulantıları sebebiyle hiçbir şey yememeye başladım. Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçtiği anneler tarafından en merak edilen konulardan birisidir. Midem bulanmasın diye hiçbir şey yemek istemiyordum. ”Nasıl insan bir şey yemek istemez? ” diye düşünebilirsiniz. Öyle farklı bir durum ki. Normal bir mide bulantısı gibi değil, sürekli içinizde dolaşan bir şey. En sevdiğiniz yiyecekler bile bir dilim alamayacağınız duruma getiriyor. Kişiden kişiye göre, değişen bu dönemde hiçbir şekilde bulantı yaşamadıysanız şanslısınız diyebilirim. Hamilelikte mide bulantısı, yaşıyorsanız her şey den tiksinebilirsiniz ama herkese göre farklı olan ve hiçbir şekilde görmek istemediğiniz şeylerde olur. Mesela benim soğan. Kokusunu aldığım anda öğürmeye başlıyordum. Uzunca bir süre de hiç sevemedim.
Hamilelikte mide bulantısı devam ederken, istisnasız her gün ağlıyor, bebeğim nasıl beslenecek diye kendimi yıpratıyordum. Bu durumda olup yazıma denk gelen anneler varsa, öncelikle içinizi rahat tutun bebeğiniz ilk üç ayda vücudunuzdaki depolardan gerekli besini alıyor. Bunu doktorum dediğinde içime bir rahatlama geldi. Bu sebeple kendinizi sıkmayın, stressiz bir zaman geçirmeye çalışın. 4. aydan sonra azaldığını ve bir anda kesildiğini göreceksiniz. Bu düşünerek kendinize moral vermenizi tavsiye ederim.
Mide Bulantısı İçin Öneriler
Mide bulantısı için öneriler bu dönemin vazgeçilmez bilgileri arasında yerini almalı. En çok işinize yaracak bu bilgiler 1. Trimester dönemi için fayda sağlayacak yiyeceklerdir.
- Tuzlu Kraker: Artık ona can yoldaşım diyebilirsiniz. Elinizin en çok gittiği, benimde en büyük destekçim oldu.
- Beyaz Leblebi
- Peksimet
- Ekmek
- Tuzlu Gıdalar
- Yağsız Gıdalar
- Galeta
- Grisini
- Muz
- Uzun süre aç kalmamalısınız
- Bulantınız tetikleyen (ağır koku, sigara.. vs) uzak durmalısınız.
1.Trimester döneminde bebek gelişiminin en heyecanlı haftalarını detaylı olarak açıklayacağım.
1-13 Haftalar (1. Trimester dönemi)
Hafta hafta hamilelik 1.Trimester dönemi hamileliğin ilk üç aylık dönemini kapsamaktadır. Bu dönem içerisindeki değişiklikleri de detaylı olarak açıklayacağım. 1-13 hafta arasında yaşayacağınız değişimler;
1.Hafta: Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ancak vücudunuzda çok fazla değişiklik hissetmediğiniz bir dönem. Ben bu dönemde boyun ağrısı, yumurtalık ağrısı yaşamıştım. Doktorum ”çok erken bu belirtiler” diyerek şaşırmıştı. Alında bu dönemi hamile olarak ta saymıyorlar. İlk iki hafta için kesin bir şey konuşmayacağını söylemişti doktorumuz.
2.Hafta: Doktorumuz gebelik haftasını hesaplarken, son adet kanamasının ilk günü, gebeliğin ilk günü olarak hesapladı. Son adetin ilk günü 1. gün olarak sayıldığında, 8. günden 14. güne kadar olan günler gebelikte ikinci haftayı oluşturmaktadır. Yani aslında hamileliğimizde 2. haftaya ulaşana kadar ”hamileyim” dememeliyiz. 2. haftadan sonra ”gebelik testi” yaptırılabilir.
3.Hafta: ”Hamileliğin 3. haftası olan bu süreçte artık döllenmiş olan zigot, fallop tüplerindeki ilerleme sürecinde hücre bölünmeleri ile birlikte blastokist olarak adlandırılan yapıya dönüşür.” Rahme ulaşan blastokist, beslenmek için rahim duvarına tutunur. Gebeliğiniz süresince bebeğinizin beslenmesini sağlayacak olan plasenta (eş) oluşmaya başlar. Belki de anneleri en heyecanlandıran dönemlerden birisi de bu oluşumdur.
4.Hafta: Bebeğinizin beyni, omuriliği, kalp ve diğer organları oluşmaya başlamıştır ve yaklaşık bir milimetre boyutundadır.
5. Hafta: Bebeğinizin boyu, birkaç milimetre kadardır. Bu haftada bebeğinizin kalp ve dolaşım sistemi oluşarak, kalbi atmaya başlıyor. Ultrason muayenesinde kalp atışları dinlenebilecektir. Bu dönem annelerin heyecanla bekledikleri dönemdir. Bebeğinizin kalp sesi duyduğunuz en güzel ritimdir.
6. Hafta: Bu haftadan itibaren bebeğin büyümesi daha hızlanmaktadır. Bebeğinizin kalbi artık düzenli bir ritimle atmaya başlıyor. Solunum, sindirim sisteminin gelişmeye başladığı dönemdir.
7. Hafta: Yaklaşık 8mm boyuna ulaşmıştır. Bu haftada bebeğinizin beyni oluşmaya başlıyor. Beyin oluşmaya başlıyor ve Kol çıkıntısı biraz daha büyüyor. Bebeğinizin yüzü biraz daha belirginleşiyor. Ağız, kulak ve burun delikleri görülür hale geliyor.
8. Hafta: 1,1.5 cm e ulaşan bebeğinizin bu haftada el ve ayak parmakları, göz kapakları oluşmaya başlamaktadır.
9. Hafta: Bebeğiniz 2,5 cm boyuna ulaşmıştır. Görüntüsü artık bir insana benzemeye başlamıştır. Tüm vücudunun yarısını oluşturan kafası göğsüne doğru eğilir. Meme başları ve kıl kökleri oluşmaya başlar. Pankreas ve safra kesesi yerlerini alırlar. Testis veya yumurtalıkları gelişmeye başlar.
10. Hafta: Bebeğinizdeki embriyonik kuyruk bu haftada tamamen kaybolur bebeğinizin organları daha net belirginleşmeye başlar. Göz kapakları artık şeffaf değiller ve kulakları son şeklini almaya başlıyor. Diş kökleri de oluşmaya başlıyor. İskelet kemikleri de oluşmaya başlıyor.
11. Hafta: Bebeğinizin cinsiyeti artık görülebilecek şekildedir. Bu haftadan itibaren 20. haftaya kadar bebeğinizin ağırlığı 30 kat artacak ve boyu da 3 katı uzayacaktır.
12.Hafta: Bu haftada bebeğinizin boyu yaklaşık 7-8 cm., ağırlığı da 20-25 gr. kadardır. El ve ayak tırnakları oluşuyor. Çene ve kulak son şeklini alıyor.
Hayatınızın en anlamlı dönemi başlıyor. Artık siz ve bebeğiniz için sağlıkla geçireceğiniz bu dönemde yapmanız ve uzak durmanız gereken şeylerin ne olduğunun önemi daha da arttı.
1.Trimester Dönemi Yapılacaklar:
- Doktorunuzun önerisi ile vitamin ve folik asit desteğini alın.
- Doktorunuzun önerisi ile beslenme ve egzersiz listesi alın.
- Daha önceden yaşanan sağlık sorunlarını kontrol ettirin.
- Stres hayatımızın bir parçası, ancak olabildiğince uzak durmalısınız.
- Ağır iş yapmaktan kaçının.
- Düzenli uyku uyumaya gayret edin.
- Hareketli ruhunuza iyi gelecek müzikler dinleyin.
- Doktorunuzdan bilgi almaktan çekinmeyin. Süreçte nasıl ilerleyeceğinizin planlamasını muhakkak yapın ve sorularınızı sorun.
1.Trimester Dönemi Yapılmayacaklar:
- Sigara, Alkol gibi zararlı maddelerden uzak durun.
- Stres
- Ağır egzersiz
1.Trimester dönemi böylelikle bitiyor. İlk haftadan itibaren varlığını bildiğiniz ancak çok fazla hissedemediğiniz bebeğiniz ilk aşamayı tamamlayarak önemli organları oluşmuş ve daha belirgin olmaya başlamıştır. İlk haftadan itibaren doktorunuzdan ”ultrason” görüntüsünü almayı unutmayın. Zaman ilerledikçe o görüntülerde ne kadar değişiklik gösterdiğini daha iyi anlayacaksınız.
Her dönem gibi Hafta Hafta Hamilelik 1.Trimester dönemi tamamlandı. Şimdi sıra benim için ”bal aylar” olan 2.Trimester Dönemi geldi.
Hafta hafta hamilelik (2.trimester) dönemi, bebeğinizin gelişiminin daha hızlı olduğu, heyecan verici bir dönemdir. İkinci üç aylık dönem olarak ta bilinir. Gebeliğin 13. haftası ile 27.haftası arasındaki dönemdir.
Hafta Hafta Hamilelik (Kabızlık)
1.Trimester döneminde yaşadığınız mide bulantılarının sonlanmaya başladığı Hafta hafta hamilelik (2.trimester)dönemi benim serüvenimde ”hafta hafta hamilelik bal aylar” ismini koyduğum aylardı. Canımın çektiği her şeyi(sağlıklı beslenme odaklı) ilk ayların acısını çıkartırcasına yemeye başladığım o huzurlu dönem. Bebeğimi hissettiğim, huzurlu ve keyfini çıkardığım bu dönemde bebek büyümesi daha da hızlanmaya başlamıştı.
Hamilelikte Kabızlık
Hamilelikte kabızlık ilk aylarda yaşadığım mide bulantıları kadar zorlamasa da, hayat kalitesini düşürmede etkili oldu. Hamilelikte kabızlık sebebi, gebelik hormonlarının bağırsak hareketlerini yavaşlatması sonucunda, büyüyen rahmin bağırsaklara basısıdır. Bu dönemde ”demir takviyesi” alıyordum. Bu sebeple kabızlık çok fazla yaşadığım bir durumdu.
- Doktor tavsiyesi ile belli ilaçlar
- Sıvı alımında artış
- Posalı gıdalar
- Şekersiz meyve komposto
- Egzersiz
Hafta hafta hamilelik (2.trimester) detaylarına yer verirken, tüm bunlar doktorunuza danışarak yapabileceğiniz şeylerdir. Kabızlık dışında zorlandığım pek bir şey olmadı. Şimdi bebeğimin gelişimini takip ettiğim haftalar başladı.
14-27 Haftalar (2. Trimester dönemi)
14.Hafta: Göz kapakları gelişiyor ve küçük ince tırnakları beliriyor. Böbrekleri çalışır vaziyette, hatta içinde yüzdüğü amniyotik sıvıyı yutup idrar yoluyla çıkartıyor. Boynu gelişmeye başlıyor.
15.Hafta: 15. haftada bebeğiniz artık bir portakal büyüklüğüne ulaştı. Bebeğiniz ışığı algılayabilir ve tat alma duyusu gelişiyor ve yüz kasları şekillendiği için bazı yüz ifadeleri yapabiliyor.
16.Hafta: Şu anda bir avokado büyüklüğünde. Büyüme hızlanmaya başlıyor birkaç hafta içinde bebeğinizin kilosunu ikiye katlayacak ve boyuna birkaç santim ekleyecektir.
17.Hafta: Bebeğinizin saçları, kaşları ve kirpikleri uzuyor. Ağzını açıp kapatabiliyor. Göbek kordonu giderek güçleniyor ve kalınlaşıyor.
18.Hafta: Ciğerlerinde hava torbaları gelişiyor. Eğer erkekse, cinsel organları ultrasonda rahatça tespit edilebilir. İşitme, yutma, hissetme ve emme becerileri hızla gelişiyor.
19.Hafta: Bebeğiniz sizi duyabilir. Bebeğinizin damarları şeffaf cildinden görülebiliyor. Verniks denilen mum dokulu beyaz koruyucu zar tüm vücudunu kaplamak üzere gelişiyor.
20.Hafta: Kalp atışları daha da güçleniyor. Karnınızın ortasındaki çizgi daha da belirginleşebilir.
21.Hafta: Bebeğiniz kemik gelişimi bu haftada devam ediyorum. Bu dönemde bebeğinizin kaşları var. Kalın bağırsaklarda kaka oluşumu başlıyor.
22.Hafta: Bebeğinizle bol bol konuşun. Sizi duyabiliyor ve sesinizi tanıyor.
23.Hafta: Nefes alabilmek için ciğerlerindeki damarlar gelişiyor. Büyüklüğü yaklaşık bir greyfurt kadar.
24.Hafta: Bebeğinizin yüzü tam detaylarıyla oluştu. Bebeğinizin algıları artık iyice gelişiyor.
25.Hafta: Göbek bağı artık daha da güçleniyor. Bazen bebeğiniz hıçkırabilir.
26.Hafta: Göz kapaklarını açmaya başladı. Omurga yapısı gittikçe daha da güçlü oluyor ve ciğerleri gelişmeye devam ediyor.
27.Hafta: Parmaklarını emdiğini görebilirsiniz. Yüz özellikleri tamamen oturdu.
Hafta hafta hamilelik (2.trimester) Her hafta çok özel ve heyecanla takip ettiğiniz bebeğinizin gelişimini merak ettiğiniz dönemleri içeriyor. Bende her hafta ne oldu, ne olacak derken buluyordum kendimi. Bu özel anların tadını çıkarın, bebeğiniz büyüyor.
2.Trimeser Dönemi Yapılacaklar
- Sağlıklı beslenmeye özen göstermek ve dengelemek(İştahınız açıldığı için kilo alımı artabilir)
- Doktor bilgisiyle Sıvı alımı arttırılmalı
- Doktor bilgisiyle egzersiz yapılmalı
- Kabızlık sorunu varsa doktorunuza danışarak yukarıda belirttiğim şeyler yapılabilir.
- Her dönemde olduğu gibi stresten uzak, sakin müzikler
2.Trimeser Dönemi Yapılmayacaklar
- Tansiyon düşüklüğü yaşanabilir. Ani hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Ağır egzersizler yapılmamalıdır.
- Şekerli gıdalardan uzak durulmalı, sağlıklı beslenmeye devam edilmelidir.
- Doktor kontrolünde kilo alımı
Hafta hafta hamilelik (2.trimester) de bitti. Zaman hiç geçmeyecekmiş gibi gelse de çok hızlı ilerliyor. İlk aylar yaşadığım mide bulantılarında hamileliğim hep böyle geçecek zannetmiştim. Şimdi ikinci üç aylık dönemde çok daha yeni tecrübeler doldurdum heybeme. Bebeğimiz doğmadan bizi değiştiriyor, geliştiriyor ve çok fazla şey öğretiyor. Her an çok kıymetli. Tam rahatladım derken son üç aylık döneme girdik. Bebeğin artık daha da büyüdü. Onu beklemenin heyecanı mı yoksa büyüyen karnını sığdıracak yer bulamaman mı bilmem ama yepyeni bir yeni dönem ve tecrübe başlıyor.
Hazırsan hafta hafta hamilelik 3.Trimester dönemi seni bekliyor.
Hamilelikte Mide Yanması(3. Trimester)
Son üç aya girdiğimizde hafta hafta hamilelik (3.trimester) süreci diğer aylardan farklı olarak büyüyen karnınızın göğüs kafesine ve mideye yaptığı baskıdan mide yanması ve nefes darlığı şikayetleriniz artış göstermektedir.
Hamilelikte Mide Yanması (3.Trimester) keyfinizi kaçıran ilk aylardaki mide bulantılarını aratmayan rahatsız edici bir durum. Ben fazlaca yaşadığım için doktor kontrolünde ‘‘gaviscon şurup” kullanmıştım. Kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır.
Çevreden hamilelikte mide yanması, saçlı bebek olmasına yorulur. Bebeğin saçları çıktığı için yanmanın başladığı söylenir. Ancak bilimsel olarak böyle bir durum söz konusu değildir. Benim çok fazla mide yanmam oldu ve bebeğimin neredeyse hiç saçı yoktu.
- Baharatlı, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Çok soğuk ve çok sıcak yenmemelidir.
- Sık sık ve azar azar yenmelidir.
- Yoğurt, süt tüketmek.
- Yatmadan iki saat önce yemek
- Ekmek gibi mide asitini dengeleyecek besinler tüketmek
3.Trimester döneminde bebek gelişimleri daha net olmaya başlamıştır.
27-41 Haftalar (3.Trimester dönemi)
Hafta hafta hamilelik döneminin artık yokuştan önceki son düzlüğü 3.trimester. Bebeğinize kavuşmaya neredeyse gün sayacağınız bu dönemde bebek gelişimine daha da şaşıracağınız bilgiler yer alacaktır.
27.Hafta: Yüz özellikleri tamamen oturdu. Beyin gelişimi devam etmektedir. Artık gözleri ışığa karşı hassaslaşabiliyor.
28.Hafta: Kas gelişimi tamamlanmıştır ve saçları uzamaya başlar. Gözlerini kırpabilmektedir.
29.Hafta: Bebeğin vücut yapısı bu hafta orantılı hale gelmiştir. Bebeğiniz yaklaşık 40cm dir.
30.Hafta: Hıçkırık faaliyetine başlamıştır. Bebeğinizin beyin yapısında karakteristik özelikler oluşmaya başladı. Ayak tırnakları da çıkmaya başlamıştır.
31.Hafta: Bebeğiniz yaklaşık 41cm dir. Bu haftada boy uzaması biraz yavaşladı.
32.Hafta: Bebeğin ciğerleri ve sindirim sistemi dışındaki tüm organları hazır hale gelmiştir. Kaş ve kirpikleri belirgindir.
33.Hafta: Bebeğiniz duyuyor ve görebiliyor. Bebekler genelde bu haftalarda uyur.
34.Hafta: Doğumun yaklaştığı haftalar. Artık hazır bekleyebilirsiniz. Bebeğiniz yaklaşık 2 kg dır.
35.Hafta: Bebeğinizin tırnaklarının uzadığı haftadır. Bu haftada doğum yapılırsa risk olmadığını söylüyor genelde doktorlar.
36.Hafta: Bebeğin tüm organları gelişmiş ve doğuma hazırdır.
37.Hafta: Bebeğin kilosu yaklaşık 3kg ulaşabilmektedir. Beyni ve ciğerleri oluşmaya devam etmektedir.
38.Hafta: Bebeklerin doğuma hazır olduğu haftalardan biridir. Kasılmalar yaşanabilir.
38.Hafta: Bebeğiniz sizinle kavuşmayı bekliyor.
39-40.Hafta: Bebek yatay olarak kanala giriş yapmıştır.
Hafta hafta hamilelik yolculuğumuz burada sona erdi. Gözünüz aydın, Güzel yavrunuzu sağlıkla büyütün ve her anının keyfini çıkarın.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.
“anneceblog.com‘da yer alan tüm bilgiler anne içgüdüsüyle ve tecrübesiyle yazılmıştır.”