Yenidoğan Bebek Sağlığı
7 Ocak 2023Lohusalık Dönemi
13 Ocak 2023
Bebeklerde cilt bakımı nasıl yapılır? Bebeklerin cilt yapıları birbirinden farklıdır. Bebeklerde cilt bakımı bu açıdan önemli bir yere sahiptir. Hassas cildi olan bebekler bir çok probleme daha açıktır. Bu sebeple gereken özen gösterilmelidir.
Yenidoğan bebek sağlığı açısından cilt bakımı özenli takip edilmesi gereken bir durumdur.
Bebeklerde Cilt Bakımı
Bebeklerin fiziksel, duygusal sağlığı kadar cilt sağlığı da önemlidir. Bebeklerde “kuru cilt” çok yaygındır. Anne karnında sıvı içerisinde olan bebekler, doğduklarında hava koşullarına hemen ayak uyduramayabilirler.
Bebek ciltleri çok hassas olduğu için kuruluk, soyulma gibi durumlarla karşılaşılabilir. Nemlendirmek gerekmektedir. Cilt kuruluğunu önlemek için bende “su bazlı bebek yağı” kullandım. Bunun dışında losyon tarzı ürünlerde kullanılabilir.
Yakın çevreden, zeytinyağı, bitkisel yağ kullanımı konusunda yönlendirmeler yapılmaktadır. Zeytinyağı asidik bir ürün olduğu için kullanımı önerilmez. Bu tarz hassas konuları doktorunuza sormadan kullanmamalısınız.
Bebeklerde Cilt Kuruluğu Nedenleri
Bebeklerde cilt bakımı yapılırken cilt tipi göz önünde bulundurulmalıdır. Hassas yapıya sahip bebeklerin ciltlerinin kuru olacağından söz etmiştik. Ancak buna sebep olacak bazı etkenler de vardır.
- Sıcak su ile bebeğin yıkanması.
- Genetik faktörler
- Bebek kıyafetlerine kullanılan deterjanlar
- Hava koşulları
- Hormonlar
- Sıcak hava derecesi
Bu seçeneklerin yanı sıra bebek cilt bakımı için kullanılması önerilen ürünler arasında en popüleri “mustela” ürünleridir. Özellikle hassas ciltli bebekler için seçenekler bulunmaktadır.
Bebeklerde Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
Bebeklerde cilt kuruluğuna karşı yapılması gerekenlere ev ısısından başlamanız gerekmektedir.
- Ev ısısı 18-20 derece olmalıdır.
- Bebek cildinin sık sık nemlendirilmesi
- Kıyafet seçimi
- Bebek kıyafetleri yıkama sonra ütülenmelidir.
- Kullanılan şampuan, nemlendirici bebeğinizin cilt tipine uygun seçilmelidir.
- Yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır.
Bebeklerde Göbek Bağı Temizliği
Bebeklerde göbek bağı kuru tutulmalıdır. Kuruyan göbek bağ yaklaşık 2-3 hafta içerisinde düşmektedir. Bu sebeple göbek bağının olduğu alana bezi bağlarken üst kısmı kıvırarak bağlamanız önemlidir. Ara ara hava koşullarına uygun bebek üstündeki budy kaldırılarak hava alması sağlanabilir.
Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?
Konak bebeklerin saç diplerinde görülen, sarımsı ve pul pul dökülme şeklinde olan tabakadır.
Konak geçici bir durumdur. Bende uzun süre uğraşlarla geçmesine yardımcı oldum. Saç için uygun bebek yağı yada doktorunuzun önereceği kremler kullanılabilir. Şampuanı konak tedavisi için uygun olmalıdır. Ben “mustela” kullanmıştım.
Bebek Kıyafetleri Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yenidoğan bebek doğduktan sonra, yapacağınız hazırlıkları önceden tamamlamış olsanız bile zaman içerisinde hızla büyüyün bebeğiniz için yeni alışverişler yapmak isteyeceksiniz. Bebeğinizin cildi hassas olduğunda daha özenli kıyafet seçmek isteyebilirsiniz. Ancak bana göre bebek cildi narin olduğu için alınacak kıyafetlerin içerikleri önemlidir.
- Sentetik olmayan kumaşlar (Pamuk, yün, bambu)
- Süslenmiş küçük boncuklu, baskılı kıyafetler tercih edilmemelidir.
- Vücudunu ne çok saran ne çok bol kıyafetler seçilmemelidir.
- Kumaş boyası kanserojen olmamalıdır.
- Yüksek ısıya dayanaklı
- Mevsime uygun kıyafet seçimi
Bebeklerde Güneş Kremi Seçimi
Güneş kremi kullanımı yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerde de çok önemlidir. Bu sebeple özellikle “yaz aylarında” güneş kremi kullanımı şarttır.
Bebeklerde cilt bakımı vazgeçilmezi güneş kremidir. Seçim yaparken dikkat edilmesi gereken özellikler;
- Bebeklere özel formüllü güneş kremleri tercih edilmelidir.
- İçeriğinde bebeğinize alerji yapacak etken maddeler olmaması gerekmektedir.
- En az SPF 15 koruma olması gerekmektedir. Ancak önerilen 50 faktördür.
- Paraben ve Alkol içermemelidir.
- Dermatolojik olarak test edilmiş olması gerekmektedir.
- Yaşına uygun olmalıdır.
Bebeklerde Islak Mendil Kullanımı
Islak mendiller gün içerisinde yaşadığınız koşuşturmada kurtarıcı olmaktadır. Ancak ıslak mendil bebeklerde dikkatli seçilmelidir.
Herhangi bir katkı maddesi olmamasına dikkat etmelisiniz. Ciltte tahrişe ve kızarıklığa sebep olabilmektedir. İçerisinde su olması önemlidir. Genellikle kokusu olmaz.Bu sebeple kokulu ve katkı maddesi olanlar tercih edilmemelidir.
Çok küçük bebekler için nemli tülbentler ile yüz boyun bölgeleri temizlenebilir.
Bebeklerde Kulak Çöpü Kullanılmalı mı?
Bebeklerde kulak çöpü kullanımı için uzmanlar kullanılmamalı, sadece dış bölgesi içeriye baskı yapılmadan silinmelidir, bilgisi vermektedirler. Ancak bebeklere özel kalın uçlu ve kulak içine girmeyen kulak temizleyicileri de yardımcı olmaktadır.
Bebek cilt bakımı, bebeğin rutin bakımı haline getirilmelidir. Burada seçeceğiniz kremlerin içerikleri çok önemlidir. Seçim yaparken dikkat etmeniz gereken detayları paylaştım. Bu konuda doktorunuzdan da yardım alabilirsiniz.
Kullanılan krem vs. birazda deneme yanılma yöntemi ile keşfedeceğiniz bir durumdur. Ben genel olarak “mustela” kullandım ama, her bebek cildine uygun olmayabilir. Bu tamamen bebeğinizin cilt yapısıyla ilgilidir. Detaylı araştırma ve gözlemle üstesinden gelebilirsiniz.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.