Emzirmeyi Bırakmak
Emzirmeyi bırakmak hem anne hem de bebek için doğru zamanı bulduğunuzda gerçekleşmelidir. Yapılan araştırmalarda, ‘‘Emzirme, bebeğin ihtiyaçlarına göre değişir. Genellikle bebekler 6 ayın sonuna kadar anne sütü ile beslenir. Daha sonra ek gıdalara geçilir ancak emzirme, bebeğin isteğine ve anne sütünün yeterli olmasına göre 2 yaşına kadar devam edebilir. Emzirme, anne ve bebeğin mutluluğu ve sağlığı açısından önemlidir” şeklinde bilgiler yer almaktadır.
Emzirmeyi bırakmak detaylı bir araştırma sonrasında doğru kararla ilerlemelidir. Yaşadığım tecrübe ve başarılı sonuçları sizinle paylaşacağım.
Anne sütü ve emzirmenin faydaları hakkında yazdığım yazıyı da okuyabilirsiniz. Detaylı ”emzirme” konusundan da bahsettim.
Bebeklerin en az altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesi çok önemlidir. En az bir yaşına kadar da emzirmeye devam etmelisiniz. İki yaşından sonra anne kendini hazır hissediyorsa, bırakma yöntemleri uygun olur. Bu noktada bir uzmana danışmak, konuya hakim birisinden yardım istemek gerekmektedir.
Bebek altı aydan küçükse ve emiyorsa sütten asla kesilmemeli. Bebeğin hayatını etkileyecek yeni düzen gibi durumlar varsa ertelenmelidir.
Emzirme Ne Zaman Bırakılmalı?
Emzirmeyi bırakma yönteminin önemi konusunun kahramanı çocuğunuz olacaktır. Emzirmeyi bırakmaya karar verdiğinizde ”çocuğunuzun hazır olma durumu” gözden geçirilmelidir. Çocuğunuz Aylarca, hatta yıllarca diyebileceğimiz bir sürede size bağlı yaşayarak ve sizinle duygusal bağ kurarak yaşamış. Sizde her açıdan vakit ayırdığınız çocuğunuzla güvenli bir dönem geçirdiniz. Uzun emeklerle kurduğunuz bu bağı bir anda kestiğinizde sizin için süreç normal gibi gözükse de çocuğunuz için hissettiği duygular farklı olacaktır. Çocukların ileriki dönemlerinde ”travmatik” durumlar yaşanmaması adına özenle ve dikkatle okumanızı tavsiye ederim.
Çocuklar sadece acıktıklarında değil, hissettikleri korku, güven gibi durumlarda da annesini emerek rahatlamak ister. Bu sebeple bu duyguyu çocuktan almamak gerekiyor.
Emzirmeyi Bırakma Yöntemi
Emzirmeyi bırakma yöntemi her anne ve her bebek için farklıdır. Her anne çocuğunu daha iyi tanır, nasıl yaklaşması gerektiğini, neyin mutsuz edebileceğini bilir. Gerekli araştırmaları yapıp, Emzirmeyi bırakmak için destek aldıktan sonra uygulamaya başlayabilirsiniz. Ben emzirmeyi bırakma yöntemi olarak ”azaltarak bırakma yöntemini” tercih ettim.
Çocuğum 2,5 yaşına geldiğinde hazır olduğumu hissettim. Önce oyunlarla ve kitaplarla yavaş yavaş çocuğuma bu duyguyu işlemeye başladım. Oyunlardaki ve okuduğum kitap sonrasındaki tepkilerine baktım ve bir sonraki oyunda daha da anlayabileceği bir dil kullandım. Gereken alt yapıyı oluşturdum. Artık bu konuya uzak değildi ve ilk defa duymayacaktı.
Emzirmeyi bırakmak çeşitlilik gösterse de en önemli noktanın çocuğunuzun hissettikleri olmasına özen göstermelisiniz. Artık eskindenmiş o tiksindirme yöntemleri, ”bize yapmışlar ne oldu ki” demeyin. Duygusal açıdan boşluk oluşturduğu bir durumunuz muhakkak vardır. Siz kurduğunuz bağa saygı duyarak tek seferde silinmesine müsaade etmemelisiniz. Çevre baskısı çok fazla olacaktır her dönemde olduğu gibi. Kimseyi dinlemeden inandığınız, çocuğunuzu iyi hissettireceğini düşündüğünüz ”emzirmeyi bırakmak” için gereken yolları denemelisiniz. Yolunuz uzun, süreç bazen sıkıcı, stresli. ”Neden alışmadı?” gibi sorularla kendinizi bunaltmamalısınız. Hangi işe başladığınızda yarım kaldı ki? Zamana yayarak, acele etmeden, sevgiyle üstesinden geleceksiniz.
Her annenin yaşadığı, yaşayacağı dönem farklı olacaktır. Strese girmeden sakin kalarak bu dönemi sağlıklı iletişim yöntemi ile sürdürebilirsiniz. Zaman geçince ve geriye dönüp baktığınızda başardığınızı görmek sizi gururlandıracaktır.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.