Hamilelikte Çalışmak
Hamilelikte çalışmak anne adaylarının doktor kontrolü ile karar vermesi gereken bir durumdur. Hamilelikte çalışan bir anne olarak neler yaşadığımı sizinle paylaşacağım. Ancak öncesinde bilimsel açıdan nelere dikkat edilmesi gerekiyorsa bahsetmeye çalışacağım.
Hamilelik döneminde hafta başlarında yada ilerleyen haftalarda hissedeceğiniz duygular, fiziksel yorgunluklar başladıkça çalışmaya karar vermek “sağlıklı bir bebek” dünyaya getirmek için önemlidir.
Hamilelik döneminde anneler en çok istediği şey zamanın hızlıca geçmesidir. Bunun için hamilelikte çalışmanın avantajları arasında hızlı zaman etkilidir. Ancak bu durum yaptığınız işin yoğunluğu, iş yükü vs. düşünülerek karar verilmesi gereken bir durumdur.
Hamilelikte çalışmak için iyi yöntemler olsa da, bazen zorlayıcı durumlarla da karşılaşılabilir. Stresli ve yoğun iş yükü sizi ve bebeğinizi olumsuz etkileyebilmektedir.
Çalışan Hamile Kadının Hakları
Hamilelikte çalışmak kadınlara verilen haklar açısından da değerli bir yere sahiptir. Bu sebeple haklarınızın ne olduğunu mutlaka öğrenmelisiniz.
Çalışan hamile kadın hakları aşağıdaki gibidir.
Doğum izni anne adaylarının ve bebeğin sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak her şey yolunda gittiğinde şirketler 32. Hafta itibari ile izin kullanılmasına müsaade etmektedir. Doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Doğum öncesi ve sonrası kullanılan 16 haftalık izin için maaşınızdan kesinti yapılmaz ve maaşı SGK dan alırsınız. Ancak 2 günlük ücreti kesilir. 16 haftalık doğum izninden sonra 6 aylık izin kullanacaksa bu 6 ay için maaş almamaktadır.
Hamilelik döneminde doktorunun izniyle doğum öncesi sahip olduğunuz 8 haftalık iznin 5 haftasını doğumdan sonra kullanabilmektedir. Fakat kalan 3 hafta iznin doğumdan önce alınması zorunludur.
1 Yaşından küçük bebeği olan sigortalı kadınlar için süt izni günlük 1.5 saattir. Bu izin, işten erken çıkarak yada geç gelerek kullanılabilir. Ancak bu tamamen kadının tercihine kalmıştır.
Anne sütü, emzirmek bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu sebeple hamilelik haklarınızı öğrenmeli ve kullanmalısınız.
Hamile kadının işten çıkarılması durumunda sahip olduğu haklar da vardır. Bu sebeple hakkınızı arayabilmeniz için nelere sahip olduğunuzu bilmeniz gerekmektedir.
Hamilelikte çalışmak benim için ilk aylarda çok zorlandığım bir dönemin başlangıcıydı. Hamilelik belirtileri sırasında beni en çok sıkıntıya sokan mide bulantısı oldu. İş hayatımı da olumsuz yönde etkiledi. Bu sebeple sık sık rapor almak zorunda kaldım. Bu sıkıntılar geçtikten sonra oturarak ofis ortamında çalıştığım için çok zorlanmadım.
Hamilelikte son aylara yaklaştıkça zorlanmaya başladığımı fark ettim ve 32. Hafta da doğum iznine ayrıldım. İlk haftalardan sonra evde sıkılmaya başlasam da iyi ki erken ayırıp kendime de vakit ayırma fırsatı yarattım. Bebeğiniz doğduktan sonra bambaşka bir süreç başlamış olacak ve ben izne ayrıldığımdaki haftalarımı bebeğimi sağlıklı dünyaya getirmek üzerine stresten uzak geçirmeye ve bebeğimin gelişimine olumlu katkıda bulunabilmek adına sakin geçirmeye çalıştım.
Hamilelikte çalışmak her zaman kolay olmuyor. Hayatta hiç bir şey kendi ruh sağlığınızdan daha değerli değil , özellikle bunu bebeğiniz için yapıyorsanız. Seçimlerinizi sadece kendi durumunuza göre vermelisiniz.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.