Hamilelikte Günlük Yaşam
21 Aralık 2022Hamilelik Hesaplama
23 Aralık 2022Hamilelik Döneminde Yapılacak Testler
Hamilelik döneminde hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için gerekli olan testler vardır. Hamilelikte yapılacak testler anneler tarafından merakla takip edilirken, kaygıları da beraberinde getirmektedir.
Hamilelik öğrenildikten sonra rutin olarak tercih ettiğiniz kontrollere düzenli gidiyorsunuz ve bebeğiniz hakkında bilgiler alıyorsunuz. Ancak takip edilmesi gereken testlerin muhakkak yapılması gerekmektedir.
Hamilelikte Yapılacak Testler ve Önemi
Hamilelikte yapılacak testler bebeğin sağlıklı gelişimi, annenin sağlık durumunda ters giden bir durum olup olmamasını değerlendirmek açısından önemlidir.
Hamilelik döneminde uygulanan testlerde ele alınan unsurlar,
- Annenin Yaşam Tarzı
- Annenin Yaşı
- Annenin kendisi ve eşinin aile geçmişi
Hamilelikte Yapılacak Rutin Testler
Hamilelikte Yapılacak Rutin Testler aşağıdaki gibidir.
- Ultrasonografi
- Kan Grubu Tayini
- Tam Kan Sayımı
- Kan Biyokimyası
- Tam İdrar Tahlili
- TORCH Taraması
- PAP Smear Testi
- Hepatit B, Hepatit C ve AIDS Taraması
- Tiroid Fonksiyon
Hafta Hafta Yapılacak Test Detayları;
11.-14. Haftalar: Hamileliğin 11. haftasından sonra ultrason muayenesinde bebeğin ense kalınlığı ölçülür ve ikili test yapılır. Down sendromlu olup olmadığını belirlenmektedir. Bu tahlil 14. haftadan sonra yapılamaz.
16.-20. Haftalar: İkili test yapmayan kişilere down sendromu riskini ölçmek için uygulanır. Bu haftalar arasında üçlü test veya dörtlü test yapılır. 18-22. haftalarda ayrıntılı ultrason, uterin arter Doppler kan akımı ölçümleri, 35 yaş üzeri hamilelere amniosentez, kalpte anomali şüphesi olan gebelerde 20-24. haftalarda fetal ekokardiyografi, 24-28. Glukoz testleri, tam kan sayımı, tam idrar tahlili yapılıyor. Eğer bu test sonucu riskli gelirse, amniosentez yapılarak bebekten su alınması suretiyle daha ileri inceleme yapılabilir.
24.-28. Haftalar: 50 gr glukoz yükleme testi (şekerli su testi) bu haftalar arasında yapılır. Test sonucu 140’dan yüksek olursa 100 gr OGTT testi yapılmalıdır. Anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı varsa 28. haftada IDC (Indirekt Coombs Testi) yapılır. Test negatif çıkarsa anne-bebek arasında kan uyuşmazlığına bağlı etkilenme olmadığını gösterir. Bu durumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
35.-37. Haftalar: Bu haftalar arasında annede Grup B Streptokok (bakteri) taraması çok önemlidir. Hamileliğin özellikle son haftalarında, bebeğin sıkıntıda olduğundan şüphe duyulduğunda ve gün aşımında (günün geçmesi) NST (Non Stress Test) çekilir. Biyofizik profili NST’ye ek olarak yapılan ve bebeğin durumunu değerlendirmeyi sağlayan başka bir test uygulanır. Bebek ile ilgili bazı riskli durumlar saptandığında ise ileri değerlendirme için doppler ultrasonografi ölçümü yapılır.
Bu testlerin takibi ve yapılacak haftaları .ok önemlidir. Doktorunuzla takip içerisinde olmalısınız. Haftasını geçmemesine dikkat etmelisiniz. Bu durum sizi tedirgin etmesin doktorunuz size nasıl ilerleyeceğini detaylı anlatacaktır.
Hamilelikte yapılacak testler arasında “şeker yüklemesi” için tedirginlik yaşayan kişiler vardır elbette. Ben de yaptırmıştım herhangi bir zararını görmedim. Bu konuda da lütfen çevrenizi değil, doktorunuzu dinleyin, aklınızdaki soruları rahatlıkla sorarak ilerleyin.
Hamilelikte Şeker Yüklemesi
Daha önce diyabet hastalığı olmayan ve ilk kez gebeliği sırasında şeker metabolizmasında bozukluk görülen hastalar gestasyonel diyabet ya da sık bilinen adıyla gebelik diyabeti/hamilelik diyabeti olarak tanımlanır.
Şeker hastalığı görülen anne adayında bebekte olabilecek riskler nelerdir?
- Doğum sonrasında akciğerlerin fazla gelişmemesi yüzünden bebekte solunum sıkıntısı yaşanabilir.
- Bebeğin makrozomik yani iri olması
- Bebeğin olması gerekenden küçük olması
- Doğumdan sonra bebekte hipoglisemi yani kan şekerinin düşmesi, hipokalsemi, polisitemi, hiperbiluribinemi yani sarılık görülme riskleri
- İleri aşamada kalp hastalıklarının oluşması
- Böbrek anomalileri olması
- Beyin ve santral sinir sistemine olan anomaliler
- Kulak anomalileri
- Sindirim sisteminde oluşacak anomaliler
Hamilelikte Aşı
Hamilelikte yapılacak testler takip edilirken anneler için de uygulanacak aşıların takibi önemlidir. Hamilelikte aşı yapılmasının nedeni; anne adayını ölümcül olabilecek hastalıklardan koruyabilmektir.
Hamilelik ve emzirme döneminde aşı yapılmasının bilinen herhangi bir zararı yoktur.
Hamilelikte aşı takvimi
- Tetanoz
- Hepatit B – Hepatit A
- Grip
- Meningokok
- Kuduz Aşısı
Belirtilen aşılar zorunlu değildir ve kendi isteğiniz ile yapılmamalıdır. Doktorunuza danışmadan karar vermemelisiniz.
Hamilelikte Yapılacak testler ve takip etmeniz gereken aşılarınız her şeyden önce sizin ve bebeğinizin sağlığı içindir. Bu sebeple, doktorunuzun yönlendirmesi sizin takibiniz, aklınızdaki tüm sorulara detaylı yanıt bulmanız önemlidir. Yapılacak tüm testlerin neden yapıldığını açıkça sorabilirsiniz. Bazı anneler doktordan çekiniyorlar. Ancak bebeğinizin sağlığından daha önemli bir şey olmadığını biliyorsunuz bu sebeple çekinmeden her şeyi öğrenmeye hakkınız olduğunu unutmayın.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.
“anneceblog.com‘da yer alan tüm bilgiler anne içgüdüsüyle ve tecrübesiyle yazılmıştır.”