Lohusalık Dönemi
Lohusalık dönemi, doğumdan sonraki 6-8 haftalık süreyi kapsamaktadır. Anne de hormonal değişiklikler sonucu bebeğine yetersiz hissetme, kaygı bozuklukları meydana gelmektedir.
Lohusalık, benim için “doğum” hikayemden çok daha zor geçmişti. “Doğum yapmak hiçbir şeymiş” dediğim günler de çok oldu. Teknik bilgileri paylaştıktan sonra yaşadığım tecrübeyi anlatacağım.
Lohusalık belirtileri her kadının ve çevresinin fark edebileceği belirtilerdir. Herkese göre şiddeti az yada çoktur. Az olduğu durumlarda geçici olabilir. Ancak farklı durumlar fark ettiğinizde ve giderek arttığını hissettiğinizde destek almanız gerekmektedir.
Elinizde olmayan bu durumlarla karşı karşıya kalmak sizi kötü hissettirmesin. Ancak önlem alabilmek ileri zamanlar ve sağlığınız için adım atılması gereken bir durumdur.
Lohusalık Döneminde Kaygı
Lohusalık dönemi her annenin (yaşanan durumlarda olduğu gibi) farklı yaşayacağı bir dönemdir. Bu sebeple herkes burada yada herhangi bir yerde okuduklarını yaşamak zorunda değildir. Ancak, bebeğinize olan ilginiz, sevginiz çok fazla kaygılı olmanıza sebep olabilir.
Yenidoğan bebek eve geldiğinde, bütün planlar bebeğinize göre yapılır. Özellikle kucağınızda minicik bir bebeği tutuyor olmak ve tam anlamıyla size ihtiyacı olduğunu bilmek anneleri ilk zamanlarda fazlaca endişelendirmektedir.
Sık sık bebeğinizin nefes alışverişini kontrol etmek isteyebilir, buna bağlı uykusuzluk ve yorgunluk sebebi ile daha da kaygılı olabilirsiniz. Bu duyuları yaşamanız çok normaldir. Ancak hem bebeğiniz hem de kendi sağlığınız için kontrol altında tutmaya çalışmak gerekmektedir.
Yaşadığınız dönem ve hissettiklerinizin herkes tarafından yaşandığını düşünerek ve sadece kendi iç sesinize, bebeğinize hissettiğiniz sevgiye odaklanmalısınız.
Lohusalık Döneminde Eş Desteği
Lohusalık dönemi nasıl geçecek? sorusuna yanıt bulmanızı sağlayacak en değerli kişi eşinizdir. İkinci planda gibi gözükse de size gösterdiği destek sürecinizin nasıl ilerleyeceğine yardımcı olacaktır.
Eşler lohusa depresyonu yaşayan eşlerine nasıl destek olabilir?
Babalar, lohusalık dönemi anneler kadar sizin için de zor biliyorum. Sizden yoğun çalışma gününden eve gelip bunları yapmak istemeyebilirsiniz. Ancak bunu sadece eşiniz için değil bebeğinizin sağlıklı gelişimi içinde yapmanız gerekmektedir. Emin olun sizin bu tavırlarınızla kısa sürede atlatacaksınız.
Lohusa kadınlar bebeğine odaklanmış yeni hayatlarına alışmaya çalışırken, özelikle eşleri tarafından cinsellik konusunda ısrara maruz kalabilirler. Bu dönem eşlerin birbirine anlayış göstermesi gereken, özellikle annenin fiziksel ve duygusal sağlığı için zorlanmaması gerekmektedir.
Uzmanlar cinsellik konusunda 6 hafta yaşanmaması gerektiğini dile getirirler. Annelerin bu süreçte dikişleri toparlanır, kanamalar sona erer yeni hayatlarına adapte olurlar.
Cinsellik konusu gibi adet olma dönemi de anneler tarafından merak edilmektedir Uzmanlar yaklaşık 6 hafta bilgisini verse de, her kadında bu durum farklılık göstermektedir.
Lohusalık Dönemi hakkında yaşanabilecek durumları paylaştık. Benim neler yaşadığımı anlatacağım. Unutmayın yalnız değilsiniz bu dönemleri hepimiz yaşadık.
Hastaneden eve geldiğinde sana destek olmak için seninle beraber kendi aile bireylerin ve eşinin ailesi de gelir. “Keşke gelmeseydik” diye pişman edebilirsin onları da. Çünkü sen artık lohusasın.
İki kişi çıktığın eve artık 3 kişi dönmüşsündür. Herkes senin iyiliğini ister ve bir şeyler söyler. Ama sen ”Sanki ben bilmiyor muyum? , ne çok konuşuyorlar, bende yaparım, siz her şeyi çok biliyorsunuz” egosuyla dolu yeni bir annesin.
İç sese çok inanırım. Aman ! lohusayken o iç sesi dinleme. Söylenen her şey senin iyiliğin içindir ama o anda sana göre değildir.
Tüm bunların kahrını, köprü görevini de eşlerimiz çeker, şanslıysanız oda. (bu dönemde her şeyi çok iyi idare ettin hayatım senide buradan tekrar tebrik etmiş olayım) Eş demişken, o zaten yandı Bir çok seversin bir boğmak istersin.
Her şeyden nemalanmak kısmı tam sana göredir. Çünkü sen emzirmeye çalışan, artık rahat uykularından yoksun olmuş, doğum yapmış, tüm bebek sorumluluğunu almış bir annesin. Yani “o bardak neden orada” diye kızmaya başladıysan, vardır haklı bir sebebin.
Küçük bir çocuğun yeni bir şey öğrenirken sorduğu sorular, senin lohusalıkta ”bu neden böyle? ” diye sorduğun soru kadar çok değildir. Söylediğin her şey sanki çok mantıklı gibi birde cevabında bilimsel mantık ararsın. Cevap verilmedi mi ” Vay haline “
Herkesin lohusalık dönemi yaşadığı şeyler farklıdır demiştim. Kimisi içinde , kimisi dışında. Karşınızdaki insanlar anlayışlıysa ve sürecin geçici olduğunun farkındaysa daha çabuk ve sıkıntısız geçer.
İnsanların her şeyinize çok karışmasına müsaade etmemek için kimseden yardım istememek gerek . Bu dönemde en çok ihtiyaç olan şey yardım biliyorum ama kendinizi strese sokacaksanız ve bebeğinize yansıyacaksa bu durumu, erteleyebilirsiniz .
Öyle yada böyle , hepsi geçiyor hem de öyle bir geçiyor ki yukarıda yaşadığın an ” dünya savaşı” gibi gelse de sonra onu alay ederek anlatıyorsun, Lohusaysan Haklısın !
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.