Bebeklerde Uyku Düzeni
Uyku bebeklerin gelişimi için gerekli ve sağlıklıdır. Bebeklerde uyku düzeni büyüdükçe değişkenlik gösterse de, her bebekte farklılık olabilmektedir. İlk aylarda “kolik” olan bebeğimin uyku düzeninde sıkıntılar yaşadım. Bu sıkıntılar alışkanlık haline döndü düşüncesi ile “uykuyu sevemeyen” bir bebek haline geldi.
Bebek gelişimi için uyku saatleri kaçırılmamalı ve gereken rutin oluşturulmalıdır.
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerde uyku düzeni her ay değişim göstermektedir.
İlk aylarda bebeklerde herhangi bir sıkıntı yoksa düzenli uyku uyması beklenmektedir. Ancak;
Bu bilgiler geneldir. Bebeğinizin uyku düzeni farklı olabilir. Bu sebeple fiziksel bir sıkıntı yoksa kendinizi strese sokmanıza gerek yok bana göre. Bebeğinizin vereceği sinyalleri takip etmeniz gerekmektedir.
Sağlıklı bir uyku için düzen kurulması önemlidir. Bunu düzenleyecek olanda bebeğinizin size verdiği sinyallerdir. Bebeğinizin uykusunun geldiği zamanları takip ederek, o sürelerden önce kuracağınız düzene alışan bebeğiniz uykuya daha kolay geçiş sağlayacaktır.
Uyku öncesi yapılması gereken düzenden bahsettik. Bebeklerde uyku düzeni oluşturmak kolay gibi gözükse de yapılmaması gereken şeyler göz ardı edilmemelidir.
Uyku Öncesi Yapılmaması Gerekenler
Tüm bu maddeler göz önüne alındığında, yapılmaması gerekenleri yapan bir anne olarak yazıyorum. Bunu yapan anneler de kendisini suçlu hissetmesin diye belirtmek isterim ki, ciddi gaz sorunu olan bir bebeğim vardı ve kucağımda, ayağımda hafif hafif, pilates topunda zıplayarak bebeğimi uyuttum. Bu gelişimi için doğru değildi ama o dönemde bunu düşünebilecek bir psikolojide olmadığınızı biliyorum.
Lohusalık dönemi annenin kendisini bile toparlayamadığı zor bir dönem. Bu sebeple sağlıklı düşünememeniz normal. Ancak bu hatayı yapmış bir anne olarak yine söyleyebilirim ki, başta kolay yöntem diyerek seçilen bu yollar zamanla sizi daha da yoracak hale gelmektedir. Bu sebeple, bebeğinizin kendi kendisine uyumayı öğretmeniz gerekmektedir.
Bebeklerde uyku düzeni oluşturulurken, uyku sinyallerinin dikkate alınması gerektiğinden bahsetmiştik. Anneler bebeklerinin uykusunun geldiğini anlamakta bazen zorlanırlar. Ama zamanla bebeğinizi keşfettikçe kolaylıkla anlayacaksınız.
Bu belirtileri gördüğünüzde bebeğinizin uyku rutinini uygulayarak rahat bir uykuya geçişini sağlayabilirsiniz.
Uyku Eğitimi
Bebeklerde uyku düzeni oluşturamayan anneler, çaresizce uyku eğitimi vermek için farklı yollara başvurmaktadır. Ancak uyku yöntemlerini belirtmeden önce, yapılması gereken çok fazla araştırmalarla bebeğinize uygulama yapmak. Bilinçsizce yapılan her uygulama bebeğinizde ciddi uyku sorunlarına yol açmaktadır.
Bebeğinizi uykulu ama uyanık durumdayken beşiğine yatırın. Odadan çıkın. Bebeğiniz beşiğe koyduğunuzda ağlarsa beşikten çıkarın. Odadan çıkmadan kucağınızda sakinleştirin ve sonra tekrar beşiğine koyun. Bu adımları, bebek uyuyana kadar gerektiği kadar tekrarlayın. Tüm çabalara rağmen bebeğiniz uyumazsa bebeğinizi odadan çıkarın, 10-15 dakika sakinleştirin ve yeniden başa dönün.
Işıkları kapatın, bebeğinizi uykulu ama uyanık haldeyken beşiğine yatırın ve beşiğin yanına bir sandalye yerleştirerek oturun. İsterseniz beşiğin yanında yere de oturabilirsiniz.
Bebeğiniz beşikteyken ona dokunabilir, severek ya da ninni söyleyerek ya da dinleterek sakinleştirebilirsiniz. Ağlarsa kucağınıza alabilir, odadan çıkmadan sakinleştirerek yeniden beşiğine yatırabilirsiniz. Üç günün ardından sandalyenizi beşikten biraz daha uzağa yerleştirin. Bu şekilde üç günde bir beşikten biraz daha uzaklaşın. Sürecin sonunda bebeğinizi beşiğine bırakıp odadan çıkacak duruma gelebilirsiniz.
Bebeğinizin gözlerini ovuşturma, esneme, huzursuzluk gibi uyku işaretlerini yakından gözlemleyin ve bu işaretlere göre bir yatma zamanı belirleyin. Bebeğinizi belirlediğiniz yatma saatinde beşiğine yatırın. Ağlarsa beşikten çıkarıp sakinleştirin ve yeniden yatırın. Bebeğiniz birkaç gece üst üste uykuya hızla daldıysa yatma zamanını 15 dakika öne çekin.
Bebeğinizi uykulu ama uyanık halde beşiğine bırakın ve üç dakikalığına odadan çıkın. Üç dakika sonra bebeğinizi kontrol edin ve uyumamışsa beş dakikalığına yeniden yanından ayrılın. Beş dakika sonra kontrol ettiğinizde bebeğiniz hala uyumamışsa on dakika sonra tekrar kontrol edin. Bundan sonra bebeğiniz uyuyana kadar 10 dakikalık aralıklarla bebeğinizi kontrol etmeye devam edin.
Ferber uyku eğitimi yönteminde bebek ağladığında 15 saniyeden bir dakikaya kadar kucağa alınmasına izin verilir. Ancak daha sonra anne babanın bebeği yeniden beşiğe bırakması gerekmektedir.
Bebeklerde uyku düzeni oluştururken uyku eğitimiyle ilgili yöntemler bu şekildedir. Ancak bilinçsizce yapmak yerine iyi bir uzamandan destek alabilirsiniz.
Yaklaşık 6 aydan sonra önerilmektedir. Önemli olaylar(kardeş, taşınma, boşanma) gibi dönemler olmamasına bebeğin huzurlu, mutlu uykusunu almış olmasına dikkat edilmelidir.
Uyku Eğitimi Deneyimim
Bebeği uyumayan, uykuyu sevmeyen bir anne olarak bende araştırmalarım sonucu “uyku eğitimi” vermeye karar verdim.
Yatır kaldır yöntemini seçtim. Çünkü bebeğimin ağlamasını ve etkilenmesini istemiyordum. Bebeğim alışkın olmadığı için çok ağladı ve dayanamayıp bıraktım. Bence bebeği ağlamaya terk etmek ve onu bu duyguyla baş başa bırakmak doğru değil. Bu sebeple detaylı araştırmadan bebeğinize bunu yapmamanızı tavsiye ederim.
Bebeklerde uyku düzeni oluşturmaya çalışırken sizin sakin kalmanız bebeğinizin alışma süreci için önemlidir. Bu sebeple konuyu stres altında hızlı olsun düşüncesi ile tamamlamamanız gerekmektedir. İnanın zaman her şey de olduğu gibi bu dönemde de geçiyor. Birçok yöntem denemiş bir anne olarak 4 yaşında olan kızıma kitabını okuyorum ve uykuya dalıyor. Çocuklar bir şekilde öğreniyor. Sevginizi eksik etmeyin, her şey geçiyor.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.